”Do you want to try the snake” ropar killen bakom disken efter mig och låtsas dra upp en orm. Jag har under en lång stund stått framför honom och fotat de levande ormarna ingående. Jag skakar snabbt på huvudet, ler och passar på att ta en bild där han är med också.

Jag är på nattmarknaden i Duong Dong, den största orten på ön Phu Quoc i Vietnam. Visst har jag tidigare besökt min beskärda del av nattmarknader under mina Asien-resor och är inte längre så lättimponerad, men utbudet på nattmarknaden på Phu Quoc fascinerade mig verkligen.

Night Market på Pho Quoc nattmarknad Duong Dong

 

Night Market på Pho Quoc nattmarknad Duong Dong
Night Market på Pho Quoc nattmarknad Duong Dong

 

Night Market på Pho Quoc nattmarknad Duong Dong
På nattmarknaden finns självklar alla fisksorter man kan önska och det samma på skaldjursfronten. Inget särskilt så långt. På musselfronten hittas alla storlekar från minimala till enorma och skalens färger varierar från grönt via lila till orange, och finns i alla former. Långsmala hopbuntade musslor som mest ser ut som en bunt sparris och stora musslor som klättrar så snabbt uppför väggarna i sitt taklösa akvarium att en kvinna oavbrutet får slå ner dem för att de inte ska rymma.
På snigelfronten finns upp till knytnävsstora snäckor, också i alla regnbågens färger, samt långsmala och blåprickiga exemplar som jag vill lyfta upp och använda som lösnäsa. Grodorna finns båda levande och redan flådda och redo för grillen. Och jag ser också massor av olika varelser som jag fattar är från havet men som jag inte vet om är en fisk, ett skaldjur eller en snäcka; som de långsmala varelserna med tydliga ögon och något som kan påminna om hår ovanför.

 

Night Market på Pho Quoc nattmarknad Duong Dong
Själv är jag en aning feg och beställer in mat jag redan känner till

 

Night Market på Pho Quoc nattmarknad Duong Dong
”Do you want to try the snake?”

 

Night Market på Pho Quoc nattmarknad Duong Dong
Det finns ingen tvivel om vad detta är för djur, även döda och flådda ser de redo ut att skutta iväg.
Men vad är varelserna till höger i bilden?

 

Night Market på Pho Quoc nattmarknad Duong Dong
Jag fascineras så i den milda grad av nattmarknaden att jag besöker den alla mina sex kvällar på Phu Quoc. Jag äter fantastisk grillad fisk och skaldjur fyra kvällar här, julafton inkluderad, och de två dagarna jag äter på andra restauranger så måste jag i alla fall gå förbi en sväng efter middagen.
Night Market på Pho Quoc nattmarknad Duong Dong
Night Market på Pho Quoc nattmarknad Duong Dong
Night Market på Pho Quoc nattmarknad Duong Dong

 

Night Market på Pho Quoc nattmarknad Duong Dong
Night Market på Pho Quoc nattmarknad Duong Dong
Föregående artikelAda Ciganlija i Belgrad
Nästa artikelFilippinerna över nyår!

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here