Ada Ciganlija är ett populärt bad och rekreationsområde längs floden Sava och ligger cirka fyra kilometer från centrala Belgrad. Ada Ciganlija var från början en ö i floden men 1967 konstruerades en sluss i vardera änden av ön och Savas södra brädd och en konstgjord insjö skapades. Sjön är över fyra kilometer lång och ca 200 meter bred och vid vattnet finns stränder med eller utan solsängar att hyra. Det finns över 70 serveringar och  glassförsäljare och läskförsäljare var och varannan meter.

Sommartid blir vattnet upp mot 25 grader och Ada är ett väldigt populärt utflyktsmål sommartid, då det på helgerna kan komma upp till 250 000 besökare per dag! Vattnet filtreras innan det släpps in och var helt kristallklart och rent. Belgrads kranvatten hämtas från samma filtreringsprocess innan vattnet släpps in i insjön.

Ada Ciganlija i BelgradAda Ciganlija i Belgrad

Jag besökte Ada tidigt i maj, så då var antalet besökare självklart lägre men det var fullt på alla serveringar och de solsängar som fanns. Utöver stränderna så finns gräsmattor och turstigar i ett bälte utanför vattnet och här såg jag picnic-korgar, flanörer och motionärer på rullskridskor och cykel. Enligt hemsidan ska det också finnas basketboll, baseball, tennis, klättervägg, paintball, schack, fiskemöjligheter, kanot- och kajakuthyrning etc.

Kort sagt är jag väldigt imponerad över att man omvandlar en skräpig flod till fräscht vatten att bada i. Riktigt bra initiativ och dessutom ett trevligt utformad område som är väldigt populärt. Här är det nog min stadsplanerar-utbildning som kommer fram och gör att jag blir så fascinerad! Vore roligt att se också en helgdag under högsäsong; får se vad jag får till senare.

Ada Ciganlija i BelgradAda Ciganlija i Belgrad

Föregående artikelPalma de Mallorca
Nästa artikelNight Market på Phu Quoc

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here