Jag erkänner, jag har inte kollat upp Rügen på Tysklands Östersjökust ordentligt innan jag ska dit. Jag vet att det finns flera strandorter och havsbad på ön men inte så mycket mer. När jag stiger av tåget så är omgivningen ganska tråkigt men jag går inte många kvarter innan jag hamnar mitt i vackraste vita Sandhamnsidyllen. Med klarblå molnfri himmel i bakgrunden kan det nästan inte bli bättre. Jo vänta, jag har fortfarande inte kommit ner till själva stranden!

Binz havsbad

Stranden är lång och kritvit och täcks av viloinrättningar i ett utförande som jag inte har sett annanstans. Två säten bredvid varandra som i en liten soffa med överbyggnad för skugga och möjlighet att luta ryggen. Under sätet finns en sorts låda som kan dras ut och då kommer det fram ett fotstöd i randigt tyg. Mitt på stranden skjuter den 370 meter långa bryggan med skylten Seebad Binz ut från stranden och jag går givetvis ut för att beskåda både strand och stad från avstånd.

Binz Rügen Tyskland Germany Binz Rügen Tyskland Germany Binz Rügen Tyskland Germany Binz Rügen Tyskland Germany

Staden Binz är den mest välutvecklade semesterorten på den tyska Östersjö-ön Rügen. Runt 1870 började turismen växa fram i staden genom att de första pensionaten byggs. Stilen är snickarglädje med utsnidade detaljer, balkonger och torn och flertalet hus på gatan Putbuser Strasse och längs strandpromenaden är utformade  som vackra privat villor och ägs av privatpersoner. Det byggs ett kurhus, en brygga och järnvägen dras fram och under 1880-talet så ändras det officiella namnet på staden till Ostseebad Binz.

Binz Rügen Tyskland Germany Binz Rügen Tyskland Germany Binz Rügen Tyskland Germany Binz Rügen Tyskland Germany

Efter andra världskriget blev flertalet av de vackra villorna nödbostäder för flyktingar, främst från det som i dag är Polen, och ägarna till hotellen och pensionaten fick genom en expropriationsaktion lämna sina hus. Vid Tysklands återförenande 1990 fick flertalet tyskar sina hus tillbaka och flyktingarna som hade bott i husen i nästan 50 år fick lämna dem.

Binz Rügen Tyskland Germany Binz Rügen Tyskland Germany Binz Rügen Tyskland Germany Binz Rügen Tyskland Germany

Restaurang Freustil

Lunchen intas på restaurang Freustil, en restaurang med en stjärna i guide Michelin men med en folklig atmosfär. Vi sitter utomhus och tar dagens lunch för €19; en lätt och ljuvlig kyckling-baguette och ett konstverk gjort av crème brulée till efterrätt. Ett av mina mest prisvärda måltider någonsin och jag uppskattar att det inte är en stel restaurang, vilket guide Michelinrestauranger kan vara. Inte så att jag inte kan uppföra mig när jag äter ute och vet vilken gaffel jag ska använda men jag har roligare om det går att skratta halvhögt och gestikulera lite när jag pratar utan att störa andra gäster.

Binz Rügen Tyskland Germany Binz Rügen Tyskland Germany

Cliff Hotel

Sen eftermiddag åker jag till Cliff Hotel som är ett femstjärnigt hotell liggande på toppen av en klippa (självklart) där jag tilldelas en svit på översta våningen med fantastisk utsikt över havet. Cliff Hotel har en hiss direkt från hotellet ner till stranden och efter att ha njutit av utsikten så åker jag ner för några timmar i en av de tidigare omtalade viloinrättningarna.

Binz Rügen Tyskland Germany

När jag 24 timmar senare ska lämna Binz för att bege mig till Stralsund så funderar jag på allvar på att låtsa som att jag försover mig och missar tåget för att kunna stanna en extra dag. Självklart kan jag inte göra så, men lusten finns. När tåget lämnar Binz station så vet jag att jag med säkerhet kommer att återvända.

Resan genomfördes i samarbete med Tyska Turistbyrån och Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern. Synpunkter, text och bilder är mina egna.

Föregående artikelShiraz i Iran – Hafez och Sa’dis gravmonument
Nästa artikel#tbt – Europeiska favoritsevärdheter

12 KOMMENTARER

  1. Har aldrig hört talas om det stället men oj så vackert! Och så nära. Jag vet dock att Tyskland ska ha otroliga stränder, men har inte riktigt koll på exakt vart de finns. Det kanske är där 🙂

    • Precis, så nära och så vackert. Skulle gissa att flertalet av Tysklands vackraste stränder är på Rügen. Jag fick veta att stränderna på Tysklands äntra kust är steniga och inte alla fina.

  2. Intressant läsning! Var där för två år sedan och blev väldigt förtjusta vi också! Vill helt klart återvända- dessutom är det ju så nära!

    • Tack! Jag besökte snabbt Jasmund national park också (kommer i senare inlägg) men enligt vad berättades för mig finns det gott om möjligheter både för aktiv semester samt gallerier och konst på Rügen. Hade som sagt gärna stannat längre och upptäckt mer.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here