Jaha, man har ju besökt en och annan kyrkogård under alla resor. Och några av dem är ju rena konstverken; med mausoleer att gå in i, andra med färgglad utsmyckning.

Finns det en kyrkogård med karaktär bland sevärdheterna dit vi ska, så brukar vi alltid få med oss denna. Morbid att besöka kyrkogårdar, säger du? Låt mig hälsa att vi då tycker olika. Kyrkogårdar kan vara riktigt fina konstverk. Och här kommer mina favoriter.

Cementerio de la Recoleta i Buenos Aires – Evitas grav

Detta är kyrkogården jag senast besökte och också den som hamnade högst upp. Aldrig har jag sett så många imponerande, pompösa och majestätiska gravar. Verkligen bland det coolaste jag har sett; älskade stämningen och atmosfären. Evitas grav är dock ganska oansenlig och bortgömd.

Läs mer: Cementerio de la Recoleta

argentina-buenos-aires-recoleta-evita argentina-buenos-aires-recoleta-evita argentina-buenos-aires-recoleta-evita

St Louis Cemetetery No 1 i New Orleans – Marie Laveaus grav

Kyrkogård i toppklass, enligt mig givetvis, mitt i centrala New Orleans, där du bland annat hittar Marie Laveaus grav. Det negativa är att du måste ha en guide för att få gå in, beroende på tidigare massiv skadegörelse på just Marie Laveaus grav, och man får inte avvika från guidens synfält. Svårt för en som mig som gillar att fota vinklar och vrån och vill vänta in att folkmassan är borta. Guiderna väntar utanför kyrkogården, så det är bara att avtala med en när du kommer fram. Vår var fantastisk kunnig och inspirerande!

Läs mer: Häxan Marie Laveaus grav

new-orleans-nolanew-orleans-nolanew-orleans-nola

St Nicholas Cemetry i Ekultuna i Alaska

Då jag var i Alaska i somras med Jeanette, Katarina och Sofia så var det en given aktivitet att stanna till vid de små husen, kallade spirit houses, som markerar gravarna på St Nicholas Ortodox Cemetry i staden Eklutna. Fascinerande sätt att begrava någon på, och väldigt speciell känsla. Lagom stor kyrkogård för att hinna se alla gravar. Stor varning för massiv myggattack.

Vysehrad slott i Prag

De flesta som åker till Prag får med sig Prag slott och kanske den judiska kyrkogården, om de ska välja sevärdheter. Men Prags topp kyrkogård är den du hittar på Vysehrads slott, och denna gång är det enligt både Maxime och mig. Om jag inte minns fel; det är sex år sen vi var där, så åkte vi tunnelbanan några stopp dit och gick tillbaka.

Läs mer: Vysehrad slott med kyrka och kyrkogård

Hallstatt kyrkogård i Österrike

Inte bara har pittoreska Hallstatt i Österrike en kyrkogård with a view. Kyrkan innehåller också ett gäng rosenmålade skallar! Tydligen grävde man upp de gamal kropparna när kyrkogården blev full och då tyckte någon att det var lämpligt att lägga måla konstverk på alla skallar och ställa ut dem.

Läs mer: Hallstatt – Kyrkogården med världens finaste utsikt?

hallstatt-osterrike-austria hallstatt-osterrike-austria

Oljeberget i Jerusalem

Oljeberget, som sen några år sen formellt heter Olivberget, är en enormt viktig plats för det religiöse Jerusalem. I denna kontext är det dock de 150 000 judiska gravarna som är av intresse, de äldsta 3000 år gamla. Alltså; vilken mäktig vy med gravarna i förgrunden och de är många, och muslimska, judiska och protestantiska byggnader i bakgrunden. vill tillbaka.

Läs mer: Jerusalem och Palestina

Hierapolis antika kyrkogård vid Pamukkale i Turkiet

Hierapolis är staden som ligger vid naturunderverket Pamukkale, ni vet de unika kalkstensbassängen i olika terrasser. Nekropolis är kyrkogården i Hierapolis, och området är enormt och fyllt av olika gravar, där de äldsta är från 2000 år f. Kr. Japp, en hög gamla stenar. 4000 år gamla stenar.

Läs mer: Nekropolis i Hierapolis – Den antika kyrkogården

Saknas i kyrkogårdssamlingen:
Cimetière du Père-Lachaise i Paris – Jim Morrisons grav

Pere-Lachaisekyrkogården, med Jim Morrisons, Chopins och Marcel Prousts gravar, har varit på min bucketlist i sisådär 30 år. Jag fattar inte hur jag kan ha varit i Paris massor med gångar utan att ha lyckats ta mig till denna klassiker. Skärpning.

Foto: Katarina Wohlfart/Äntligen vilse
Foto: Katarina Wohlfart/Äntligen vilse
Föregående artikelVåra bästa tips för ön La Digue på Seychellerna
Nästa artikelFoton som blev över från Denali nationalpark – Dag 5 och 6 av #4WomenInAlaska roadtrip

6 KOMMENTARER

  1. Jag älskar Pere Lachaise. Framför allt Oscar Wildes grav med kyssmärken på fundamentet och fullt av meddelanden på metrobiljetter.
    Greyfriars gillar jag också och naturlugtvis Highgate i London och kanske speciellt den sida man guidas på snarare än Karl Marx sida.
    I Sverige gillar jag Skogskyrkogården där flera familjemedlemmar vilar nära Garbo men också Norra begravningsplatsen i Solna och Östra i Göteborg. Hallstatt har länge stått på listan.

    • Måste som sagt komma mig till Pere Lachaise, typ omedelbums. Highgate i London ska jag lägga på minnet; till London åker jag ju lite då och då. Gillar också Skogskyrkogården, men utseendet är ju helt annorlunda med allt det öppna och naturen. Men brukar åka dit då och så också.

    • Jag har ju fortfarande inte varit i Australien alls, kommer på något sätt inte iväg. Men lägger både kyrkogården och promenaden på minnet i fall jag skulle komma iväg till Sydney

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here