Det är min väninna Viveca som hittar Rost Bistro & Mekotek när hon är på en lägenhetsvisning på Söder i Stockholm. Lägenheten i sig är hon föga intresserad av men utanför en dörr till källaren hittar hon en gammal bensinpump, en cykel hängande över dörren och en liten uteservering.

Vad är detta för något?

På skylten står namnet Rost. En snabb googling ger svaret: Rost Stockholm Bistro & Mekotek. Med undertiteln Mycket snack och liten verkstad.

Rostig gryta och mekotek

Hemsidan visar en lokal inredd med roliga grejer precis överallt. En uppochner bil med diskokula hängande från taket, pråliga guldramar, Helan och Halvan hopmonterade på en hjulvisp, oljefat på golvet och en skylt på norska på väggen. Bistron har huvudsakligen pizza på menyn men det finns också en rostig gryta och en rostig soppa. Samt var sin helsida i menyn med vin och öl, allt från mikrobryggerier och mindre leverantörer.

På hemsidan omtalar Rost sig som en liten bykrog på Söder med en scen i vardagsrummet som gästas av artister, musiker och ibland någon i personalen. Mekoteket är precis vad det låter som, dvs en lekplats för nördar som brinner för att bygga och förädla motorcyklar.

Samma sekund som Viveca berättar om Rost fattar jag att detta kommer jag gilla. Hit vill jag!

Ägarinnan och microöl

En onsdag i januari 2021 är det dags. Viveca och Marie är redan på plats när jag kommer dit. Jag vill ha en mellanöl och rekommenderas en från Haninge bryggeri. Jag visste inte ens att bryggeriet fanns men självklart ska jag ha en öl därifrån.

Vi beställer också var sin pizza. Efter rekommendation från tjejen som serverar blir det Ägarinnan för mig med västerbottenost, vitlökssmör och trattkantareller. Allt detta mumsiga på frasig durumvetebotten. Mmmmm. Vi smakar på varandras och är alla överens om att min är godast.

Livemusiken är på tisdagar men är tillfälligt suspenderad under pågående coronapandemi, annars hade vi givetvis valt en tisdag. Lokalen var ca halvfull då vi var på Rost, mitt under fattiga januari och med avslut på kvällen klockan 20. Men jag ser på hemsidan att konsertkvällarna verkar vara väldigt populärt i vanliga fall.

Är Rost Stockholms roligaste ställe? Enligt mig kan det vara så. Jag älskar etablissemang som detta och kommer garanterat att återvända. Adressen är Wollmar Yxkullsgatan 52, nära T-Zinkensdamm.

Andra restauranger jag gillar i Stockholm

Älskade traditioner
Sthlm Brunch Club
Jacquline´s Diner
Goma Gastro Pub
Trattorian


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelGatukonst i Florens – Återbesök 5 år senare
Nästa artikelMalaga – 8 bra restauranger och barer

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here