Cirka två timmar öster om Istanbul ligger området Sakarya och staden Sapanca. Istanbul och ständerna i alla ära, men här finns det äkta Turkiet, med genuin mat och dryck.

Häng med utanför de vanligaste turiststråken men ändå i storstadens närhet.

1 Richmond Nua hotell och SPA i Sapanca

Richmond Nua ligger vackert till vid Sapancasjön, och alla hotellets rum har utsikt över vattnet. Flertalet hotell i och omkring Sapanca har SPA, så också Richmond. Fördelen här är att det är ett hotell bara för vuxna, så det blir inga överraskningar med massa barn i SPA-et.

I SPA-et fick jag en hamam-behandling, jag märkte tydligt skillnad på kvaliteten på produkterna som användes här och andra ställen. Det finns en utomhuspool och stora gräsmattor samt en trevlig promenadstig längsmed vattnet.

2 Strandpromenaden i Sapanca

Ett litet stenkast från hotell Richmond Nua ligger stadens strandpromenad. Här finns restauranger på pelare i vattnet, affärer, restauranger och barer längsmed promenaden, det går också att hyra en trampbåt.

I början av december var det en fredagskväll många som flanerade omkring, jag kan förställa mig hur livligt det är här på sommaren.

3 Elite World Grand hotell och SPA i Sapanca

Elite World Grand hotell och SPA är ett stort och lyxigt hotell i utkanten av Sapanca. Jag bodde inte på hotellet men besökte SPA-et och fick en Bali-massage. Lyxig känsla både på hotellet, SPA-et och utomhusområdet. Mitt absoluta val vid en resa tillbaka.

4 Sasa och Golevi restauranger i Sapanca

Jag skrev ovan att flertalet hotell i Sapanca har SPA men det är också så att många av restaurangerna är belägna på hotellen. Vi åt på de två restaurangerna Sasa och Golvevi, som både serverade turkisk och internationell mat.

Sasa ligger vackert på en pir utskutande i vattnet, med stora panoramafönster och en liten terrass. Golevi har både fönster och tak som kan öppnas och en stor uteservering med bord helt ute mot vattnet. Som nämnt ovan; båda är också hotell.

5 Floden Acarlar Gölü Longozu

Även om Sapancasjön är fin så är det ju kul att se lite mer av omgivningarna. Floden Acarlar Gölü Longozu, eller Acarlar Foodplain, är en flodslätt. Och vad är en flodslätt eller flodstrand? Det ska jag förklara, för jag fick själv googla floodplain; det är ett område som brukar översvämmas av floden och som ger bördig mark som bland annat lämpar sig för odling.

Längsmed floden har det byggts trädäck, där det tar ca en halvtimme att gå fram och tillbaka. På vår högra sida går floden och i december är miljön mystisk och spöklik. På vänstersidan ligger gårdar och det odlas på den fruktbara marken. Den rurala känslan är påtaglig.

6 Tunatan restaurang

Tunatan restaurang är känt över stora delar av Turkiet för sina efterrätter gjorda på pumpa. Här finns en hel monter med efterrätter som alla har detta som huvudingrediens. Pumpan tillagas steg för steg, där varje steg kan ta upp mot ett dygn, och varje steg blir också en sorts efterrätt samtidig som den också kan tillagas vidare i nästa steg för att bli en ny variant.

Jag är ingen stor fan av pumpa, men flera av efterrätterna var riktigt goda. Kan det bero på sockermängden?

7 Den ottomanska staden Tarakli

Tarakli, en mycket välbevarad ottomansk stad med anor från 1500-talet blev en stor favorit hos mig. Så stor att det blev en egen artikel.

Läs mer: Den ottomanska staden Tarakli

turkiet-tarakli

8 Kombinera med en natt i Istanbul

Självklart ska du passa på att stanna till i Istanbul också. Jag kan rekommendera både stadens historiska område Sultanahmet, med Hagia Sofia, Blå moskén och Topkapipaltset.

Ett annat bra tips är området Beyoglu, med massor av caféer och restauranger, bland annat Mikla med en Michelinstjärna.

turkiet istanbul mikla restaurant michelin
istanbul-suleymaniyemosken

Läs mer: Hagia Sofia och Basilikacisternen
Läs mer: Topkapipalatset
Läs mer: Blå moskén
Läs mer: Stadsdelen Beyoglu
Läs mer: Stjärnkrogen Mikla


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelGrönland – Bland isberg och valar i Disco Bay
Nästa artikelVåra marsresor 2012 till 2023

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here