För ett tag sen fick jag hem boken Norges öar i ett pressutskick. Det roliga med boken är att den är skriven av varbergaren Anders Källgård. Och alltså inte av en norrman, som man lätt kan tro.

Norge har tillsammans 2017 öar (räknades år 2017!) och Källgård har alltså skrivit om varenda en av dessa! Mycket imponerande och boken räknar också 702 sidor! Av de 2017 öarna är endast 328 helårsbebodda och på 49 av de bebodda öarna bor endast en person. På norska NRK visas sen flera år serien Der ingen skulle tru att noken kunne bu, som handlar just om alla som bot på riktigt ödsliga och väderbitna ställen och det anar mig att både en och två av de 49 personerna som bor på en egen ö är med i serien.

Läs mer: Våra 12 bästa tips för Svalbard

Källgård skriver själv att Norges öar är en kombination av en reseklidring, uppslagsbok och ö-guide. Öarna är indelade enligt fylke (lika med län) och de innehåller både text och tecknade illustrationer från öarna samt uppslag med akvareller från utvalda öar. Alltså, vad mycket information det går att hitta och vad mycket jag har lärt mig. Och min mamma var svår att separera från boken när hon fick bläddra i den. Alla illustrationer är av Johnny GR Ahlborg.

Läs mer: Vackra Lofoten

Själv är jag bäst på inre Oslofjordens öar, dvs de jag når en kort båttur från centrala Oslo. Men det man lätt glömmer bort är att också Lofoten är ett gäng öar och sen själva juvelen Svalbard. Men jag blev absolut sugen på att besöka flera av Norges öar och i synnerhet de i Tromsö och Finnmark. Alltså längst norr i Norge.

Läs mer: Inre Oslofjordens finaste öar

Läs mer: Norge i ett nötskal-turen med Flåmsbanan, Näröyfjorden och Bergen

Källgård har tidigare gett ut Sveriges öar samt Danmark, Färöarnas och Grönlands öar. Norges öar går att köpa från AdLibrisför 378 kronor.

Föregående artikel12 fun facts om lady Lena
Nästa artikelVåra 12 bästa tips att göra i Buenos Aires

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here