Jag gjorde faktiskt mitt premiärbesök till Malaga i julas. Och det var en stad jag gillade mycket, till trots för att det var nyårshelg och staden var fylld till bristningsgränsen med glada firare. Huvudsakligen spanjorer, så då kände det lite mer genuint. Fast i alla fall trångt.

Eftersom det var utanför sommarsäsong var det viktigt för oss att bo centralt. Valet föll på en AirBnB-lägenhet, belägen precis ovanför borgen Alcazaba och två minuters promenad till mitt i stan. Kändes helt rätt val för oss.

Malagas gamla stadskärna

Malagas största behållning är generellt den gamla stadskärnan. Det är både mysigt och trevligt att strosa omkring här. Överallt finns apelsinträd, med eller utan cafébord under. Längs gatorna varvas restauranger, taperior och bodegor med större och mindre butiker. Fasaderna är färgglada och balkongerna och fönsterluckorna dito.

Den moriska borgen Alcazaba

Alcazaba ligger vackert på en höjd i norsöstra delen av stadskärnan. På kvällen är det både upplyst och det visas ett bildspel (!) på muren bakom teatern.  

Bakom Alcazaba ligger borgruinen Gibralfaro, i ett enormt grönområde. Till trots för att vi bodde ett stenkast från Alcazaba kom vi aldrig upp i borgen, vilket först och främst berodde på att jag läste att den inte var värt att besöka om man skulle till Alhambra. Och det skulle vi ju.

Framför Alcazaba ligger en amfiteater vi ett torg, vi nöjde oss med att betrakta både teatern och borgen från torget.

Katedralen i Malaga

Katedralen i Malaga är enorm till storlek och klocktornen är synliga över stora delar av staden. Fasaden är uppförd i finaste renässansstil och vackrast är ingången med tornen med många detaljer och apelsinträd framför.

Katedralen är öppen alla dagar 08 till 21, men beroende på att vi var där under en högtid var det stängt för mässa varje gång vi försökte gå in.

Strandpromenaden och La Malagueta

Mot hamnen ligger en trevlig strandpromenad, Paseo del Muelle Uno, från 2011. Närmast stadskärnan är Muelle Uno mest för att strosa längs men med ett fåtal serveringar. Redan första dagen hittar vi El Parmeral som har god cava-sangria och ett perfekt läge i solen. Trevlig stadskärna i all ära, men solen når oftast inte ner till de små mysiga torgen. Och definitivt inte i december.

Mot öster fortsätter strandpromenaden framför halvön La Malagueta. Här finns en uppsjö av serveringar, också mitt i solen. Vi både fikade och åt här, men jag vågar påstå att här är alla Malagas tråkistaste restauranger samlade på ett bräde. Här väljer man endast att dricka eller gör ett medvetet val att sätta solen framför kvaliteten på maten.

På andra sidan halvön Malagueta finns stranden Playa la Malagueta, som såg helt OK ut i december. Gillar generellt stadsstränder. Det finns också en promenad längst ut på piren, som er trevlig att gå.

SOHO

I väster, söder om trafikleden Alamenda Principal, ligger pyttelilla stadsdelen SOHO. Detta är området för den kreativa konsten med många konstnärer och gallerier. När jag nu läser på för att skriva detta ser jag att det ska det finnas gatukonst på flera fasader, inget jag såg dock.

SOHO är nyare än den historiska stadskärnan, så gatorna är raka och kvarteren kvadratiska, men det är fortfarande ett gammalt område. Soho är ett up and coming område i Malaga och det finns planer för att bygga ut strandpromenaden också åt detta håll. Så om du vill investera i lägenhet i Málaga är detta att satsa på, tänker jag.

Shopping i Malaga

Gatan med flest affärer är ståtliga Calle Marques de Larios och det är här de större butikerna ligger. Men det finns också mindre affärer över hela den gamla stadskärnan. Jag upplevde shoppingen som bra i Malaga och kom hem med en väska och två par stövlar. Jag satsade mao på skinnshopping, vilket jag upplevde som billigare än hemma och bättre utbud.

spanien ancalucien malaga

Saluhallen Marcado Central de Atarazanas

I sydvästra delen av stadskärnan, nära SOHO, ligger saluhallen Marcado Central de Atarazanas. Jag älskar saluhäller och rekommenderar ett besök bara för att supa in känslan. Vi planerade att äta lunch här, men tyckte det fanns mer salustånd och mindre restauranger.

Parkering i Malaga

När vi bestämde oss för att nyårsresan skulle gå till Malaga var det med tre villkor. Det ena var, som redan nämnt ovan, att vi skulle bo i centrala Malaga, det andra var att vi skulle ha hyrbil och tredje var att vi skulle hyra en lägenhet med tre separata sovrum. Tyvärr gick det inte att hitta en lägenhet där parkering ingick.

Det är mycket svårt att parkera på Malagas gator, så efter råd från vår värd satsade vi på det närbelägna P-huset. Det var bara att bita ihop och betala €23 per dygn för parkering och fokusera på att vi var tre att dela på kostnaden. En dyr lösning för en hel vecka, men det fanns ingen annan. Det finns många P-hus i centrala Malaga, så om du skulle behöva göra det samma borde du kunna hitta ett nära boendet.

Utflykter i Costa del Sol-området

Med svindyra bilen/parkeringen gjorde vi flera fina dagsutflykter till Andalusien och andra områden på spanska solkusten. Bra att få valuta för investeringen.

Alhambra – En dagsutflykt från Andalucien
Gibraltar – En liten bit UK ett stenkast från Costa del Sol
Svenskfavoriten Nerja
Setenil under klipporna och Ronda med bron och ravinen

Restauranger och barer i Malaga

Vi åt och drack jättegott under vår vecka i Malaga. Faktiskt har jag så många bra tips att det blev en egen artikel om restauranger i Malaga.

Dessa tre konstverk hittade jag på en och samma gata. Jag har ingen aning om vad det står eller vad de symboliserar. Förklara gärna om du kan spanska.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelMaxime x 15 på Gotland
Nästa artikelSkyscrapers – A history of the world’s most extraordinary buildings – En favoritbok

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here