Jag är alltid tidigt ute med att boka alla mina resor. Så att jag har sommarens resor bokade till påsk är egentligen lite sent. Men nu så, är de alla på plats! Det är fem ganska så olika resmål men det gör det hela roligare.

Maj – Oxford och London i England

Denna resa har jag redan skrivit om tidigare, eftersom jag köpte den under Black Friday-rean förra året. Och maj är nog egentligen inte riktig sommar men nu är resan med i alla fall. Jag hade varit i Bath precis innan Black Friday och ville gärna tillbaka och se fler engelska städer. Kanske bara jag som inbillar mig men jag tänker att Bath är vackraste staden i England och Oxford näst vackraste. Så valet föll på Oxford. Men för att kunna få med min väninna Viveca så var jag tvungen att kompromissa in London, vilket resulterade i två dagar i Oxford och två dagar i London.

Afternoon tea i London
Alice i Underlandet afternoon tea i London år 2015

Juni – Ljubljana och Piran i Slovenien

En rundresa i Slovenien har stått på min bucket list sen Maxime och jag var i norra Kroatien 2008 och tog en dagsutflykt till Piran. Jag åker med Viveca (igen) och Marie och det är Kristi himmelfärdshelgen som gäller. Vi ska bo tre dagar i Ljubljana, där vi kommer göra en dagsutflykt till insjön Bled och upp i bergen, samt två dagar i kuststaden Piran. Äntligen; det tog elva år att komma tillbaka.

kroatien-plitvice
Vid sjöarna Plitvice i Kroatien år 2004

Juli – Cornwall i England

Cornwall har alltid stått på min bucket list men jag har aldrig kommit iväg. Mycket beroende på det oförutsägbara engelska vädret; jag vill ju inte bli besviken om semestern regnar bort. Men när SAS lanserade ny flygrutt till Cornwall for sommaren 2019, och jag var tvungen att ta ut en Eurobonusresa innan nyår, så passade jag på. Så skönt att komma direkt till Cornwall och inte behöva åka tåg från London, Bristol etc. Jag bokade förresten denna i samma veva som Oxford och är borta i fem dagar. Hoppas-hoppas-hoppas på fint väder.

uk-wales-cardiff
Cardiff i Wales

Juli – Gotland i Sverige

I min familj brukar vi ofta ge varandra resor i julklapp och när vi fyller år. Tidigare har Maxime, min syster och jag gett resor till vår mamma/mormor till Edinburgh, Svalbard och Färöarna i julklapp. I år var det vår mamma/mormor som gav oss tre ”en resa till valfri ö i Östersjön”! Då min mamma flera gånger har uttryckt att hon önskar åka till Gotland så blir det så. Typ sjätte gången gillt för mig, men jag älskar Gotland. Nytt är också att vi har hyrt bil och jag ska äntligen få se mer av ön än bara Visby. Har bokat boende både vid Fårösund och på södra delen av ön.

Visby Gotland
En blond Maxime i Visby år 2013

Augusti – Chisinau i Moldavien

Och i går satte jag sista kronan på verket! Jag har också på min bucket list (många hänvisningar till denna nu) att åka till alla länder som ingick i Sovjetunionen. Det går riktigt dåligt för de fem som utgör Centralasien men utöver de så har jag bara Moldavien kvar. Jag gillade grannländerna Vitryssland och Ukraina mycket, så nu blir det fyra dagar i Moldaviens huvudstad Chisinau i augusti. Planen är att göra flera dagsutflykter, då Chisinau i sig inte ska vara världens vackraste eller roligaste stad. Dock läser jag att det finns flera bra restauranger, ganska otippat vill jag påstå.

minsk-vitryssland
Minsk i Vitryssland

Jag ser självklart en massa fram emot alla resorna men två av dem är jag lite extra exalterad över. Kan du gissa vilka två det är?

Och en annan fråga; har du bokat sommarens resor än? Och vart går de? Eller är du den som väntar med att boka för att kunna vara mer spontan?


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att inte missa nya artiklar!

Föregående artikelVåra 6 bästa tips till Isla Holbox – Det äkta Mexiko med färgglada hus och fiskebåtar
Nästa artikelAlla foton som blev över från underbara grekiska pärlan Pyrgos – På Santorini alltså

27 KOMMENTARER

 1. Her var det mange herlige reisemål! Bare å glede seg til Ljubljana, det er en skikkelig kul by 🙂 Helt enig med deg, Gotland er magisk!! Noe av det beste Sverige har å by på spør du meg, drar dit hver sommer. Utrolig mange flotte plasser å besøke på øya, så bra dere har bil, da får man jo sett mye på kort tid, siden avstandene er så korte. Har skrevet noen tips her til steder du ikke må gå glipp av 😉 https://sekkogsandaler.com/2018/09/16/13-steder-du-ma-besoke-pa-gotland/

 2. Jag både bokade och betalade en resa till Toronto i Kanada redan i juni förra året så jag har gått och väntat och längtat i ett helt år nu och förrhoppningsvis om två veckor så åker jag, det beror på hur länge SAS strejk pågår. Jag åker med dem från Stockholm till Köpenhamn och sen byter jag till Air Canada som åker direkt till Toronto. Jag kommer att bo hos en kompis när jag kommer till Kanada och vi ska tillsammans utforska Toronto och även Niagarafallen, tio dagar blir jag borta.

 3. Så mange spennende sommerplaner!

  Det er så mange vakre steder her i Slovenia. Har vært i blant annet Bled og Ljubljana, og nå har vi kommet fram til Piran, som blir siste stopp i landet for denne gang. Jeg er superfornøyd med valg av destinasjoner for denne ferien ? Veldig fint her nå i midten av april, tipper det er flott om sommeren også.

  • Nu har både du och Renate kommenterat om Cornwall under vintern. Blir ju nyfiken själv. Och tänker att om du tyckte det var fantastiskt då så komme rnog jag att kunna överleva om det ev regnar.

 4. Hurra vilka spännande resmål Lena! Jag ska gå all-in på Sverige i sommarJ också, med undantag för en efterlängtad resa till Storbritannien med familjen (Wales och Lake District).

  Jag gissar att Cornwall och Moldavien är lite extra pirr för dig?? Kramar!

  • Absolut Moldavien 100% rätt svar. Men oavsett hut mycket jag ser fram emot Cornwall, så är den andra semstern slovenien. Utifrån beskrivningar och foton så har Cornwall allt jag önskar mig men jag tror jag försöker inte ha för höga förväntningar, eftersom vädret spelar så stor roll här. Vill ju inte bli besviken. Och Lake District ser jag så mycket fram emot att du ska rapportera från. För dit vill jag också!

 5. Jag tror att du är extra exalterad över Slovenien och Moldavien?
  För mig går det sämre med sommaren. Jag brukar ju vara rekordtidigt att boka in det jag vill göra på sommaren, eftersom både flyg och hotell säljer slut. Men nu är bara en roadtrip i Lappland/Norrbotten bokad i augusti. Juni/juli-resan ändrar form hela tiden pga yttre faktorer och dessutom väntar vi på ok från försäkringsbolaget.

  • It takes i resebloggare to know a resebloggare! Självklart är det Slovenien och Moldavien jag skuttar lite extra runt över. Tor planeringen av Slovenien har blivit perfekt efter alla hjälp från dig. Jag gillar att ni också brukar vara extra tidiga ute, så är det inte bara jag som är manisk. Jag förstår hur du känner när sommaren inte är planerad än, men antar det i helheten är en grej som är av lite mindre betydelse för er.

 6. Å -Chisinau är jättefint när man reser med ett öppet sinne! Har tidigare jobbat där av och till i många år. Var där och hälsade på kollegor i maj förra året. Det finns flera trevliga restauranger – både enklare och lite bättre. Ett måste är besök på någon av de stora vingårdarna (Milesti Mici, Cicova och vår egen favvo Vartely som ligger ca tre mil utanför Chisinau) -det finns mycket gott vin i Moldavien! Dessutom har de sin goda ”konjak” Divin – har burit hem många flaskor av den 🙂 Mild och fin. Rekommenderas! Det finns också en underbara marknad där man kan köpa allt. Ser extra mycket fram emot rapport!

  • Å, vad roligt att du skriver så. Jag har inte planerat in besök på någon av vingårdarna än, detta för att det inte går offentlig transport dit. Men när du skriver att det vara är tre mil så kan jag ju hyra en chaufför, det kan ju inte kosta all världen. Nu ångrar jag nästan att det bara är fyra dagar men kände att det lätt kan bli för långrandigt när jag åker själv.

   • Hej igen,
    Chisinau är ju ingen metropol direkt men eftersom jag brukar säga att Moldavien är mitt ”andra hemland” –har varit där så många gånger –måste jag ju passa på att göra lite mer reklam och skicka med några tips.
    Båda vingårdarna Milestii Mici och Cricova ligger närmare centrum. Varely ca tre mil bort.
    Milestsii Mici lär vara väldens största vinkällare och är ett häftigt ställe! Här är en bland många videos:
    https://www.youtube.com/watch?v=PwCv7if2apQ
    Cricova renoverades för ett antal år sedan och är lite ”tjusigare”, också kul att besöka.
    https://www.youtube.com/watch?v=dFcz_CsQdYc
    Vartely https://www.vartely.md/en/ en privat favvo –gott vin och god ”konjak”.
    Det finns provningar av olika sorter och innehåll. Det mesta är överkomligt i pris för en svensk.
    Kollektivtrafik är inte helt enkelt att snabbt få koll på –det finns buss och minibuss. Mycket billigt –men även taxi är billigt och enkelt. Att hyra chaufför funkar ju också fint. (Hyrde senast rum via Airbnb och köpte våra transporter där också)
    Inga problem att ta ut Moldaviska LEI i bankomat, det finns också otaliga små hål i väggen där man kan växla t.ex. Euro.
    Numer finns även en liten turistbyrå på huvudgatan Stefan cel Mare där man kan få info.

    Äta gott kan man göra överallt, både enklare och bättre. Har alltid ätit allt överallt och aldrig blivit sjuk. Restauranger är ju lite ”färskvara” men några tips:
    En favorit är deras placinta -en sorts pirog som fylls med diverse godsaker. Min favvo är med brinza (ost) finns även med potatis, grönsaker mm samt söta med t.ex. körsbär.
    La Taifas är en trevlig restaurang med t.ex god placinta och annan lokal mat förstås.
    Det finns också en liten kedja som heter La Placinte enkelt stuk och billigare men god mat och förstås placinta.
    Pani Pit är en gammal favorit. De har en trevlig gård om det är fint väder.
    Var förra året på en georgisk restaurang Tbilisi som hade mycket god mat -en vitlökskyckling att dö för… Georgien har ju också mycket gott vin. De har även servering ute om det är fint väder.
    Caravan –en uzbekisk restaurang med god mat och spektakulär inredning.
    Förstås finns massor av annat att upptäcka – nu längtar jag verkligen tillbaka! /Margareta

    • Jaaaa! Tack för alla restaurangtips. Har inte alls kollat upp detta än.

     När jag skrev kollektivtrafik så menade jag både buss och minibuss. Men taxi är nog bättre och billagare än chaför, förstår jag. Får se vilken av vingårderna det blir. Men om jag väljer taxi så är det viktiga att jag får en taxi också hem…. Då jag var i Vitryssland tog jag buss till slottet i Mir och tänkte ta mig vidare till nästa slott med taxi. Men i Mir fanns inga taxis, så då blev det att vänta in minibussen som gick några timmar senare. Vill inte gärna inte hitta taxi tillbaka.

     Vet du förresten om taxi till Orheiul Vechi och Tiraspol i Transnistria är att rekommendera?

     Tack igen så mycket för dina braiga tips.

     • Hej igen,
      Jo det är ju lite viktigt att komma tillbaka, särskilt från Transnistrien ☺ Ett problem ibland är språket. Många pratar inte engelska utan bara rumänska och ryska, dock fler yngre nu som kan engelska. Är osäker på om taxi eller chaufför är bäst. Gissar att kostnaden blir ungefär densamma för man får säkert förhandla. Minns tyvärr inte vad vår tur till Vartely kostade men hela resan blev superbillig. Det är inget dyrt land, möjligen med undantag för hotell som jag tycker är dyrt relativt annat i landet.
      Den ganska nya, lilla turistbyrån ligger centralt på Stefan cel Mare (huvudgatan) nära korsningen Strada Puskin och nära katedralen. Ett tips är att gå in och prata med dem och be om förslag. Vi var inne och pratade med dem om chaufför och det skulle inte vara ngt problem. Nu löste vi det via vårt Airbnb istället. Hur ska du bo?
      Om du ska åka till Orehul Vechi är det nära till vingården Vartely, den ligger i byn Orhei. Men du ska inte missa någon av de stora vingårdarna Milestii Mici eller Cricova, det är något annat. (Men Vartely har gott vin ☺) Numer kan man köpa på flygplatsen och ta med hem i påse. Det gick inte tidigare, då var det endast väskan som gällde. Nu blev det både och ☺ Och så missa inte marknaden! Ett tips till – på Folkets Bio går nu en film som heter Transnistra, om ungdomar i Transnistrien. Mycket som också är likt Moldavien, den är sevärd om du har den i närheten.
      Hoppas du får fina dagar i Moldavien!

     • Tack igen. En sista fråga bara om vingårdar. Jag är egentligen ingen stor vindrickare, så jag vill helst till den vingård som är finast och ger bäst bilder till bloggen. Jag ser att Cricova verkar ligga på väg till Orehul Vechi och Milestii Mici lite åt Transnistrien-hållet, så det går kanske att kombinera när jag ska till en av dessa ställen. Eller åka förbi Milestii Mici på väg till flygplatsen när jag ska hem, ser också att det bara är en liten omväg.

      Men till frågan; vilken av de tror du gör sig finast på bild?

      rörande språket så tror jag stenhårt på att det löser sig bara man är flexibel. När jag åkte buss i Vitryssland och skulle köpa biljetter löste det sig alltid med att jag pekade på namnet dit jag skulle till i Lonely Planet, där det alltid står också på ryska, sen tog de fram en kalender och jag pekade på datum, de skrev ner busstider och jag pekade på den jag ville ha. Vill båda parter så kan man alltid kommunicera! nu har jag frågat hotellet jag ska bo på (Mon Ami Villa) om transport via dem, men oftast är det så dyrt att jag i stället hittar något själv.

     • Ja, det var ju frågan det.. Kanske ändå Cricova. Har numer lite ”fräckare” inredning -t.ex olika rum för provningar som är vackra. En del kända personer som har vin lagrat där (tex Putin) Milestii Mici är lite mer av ”historiens vingslag”. Ganska länge sedan jag var där nu. Testa på Google och ”bilder” så får du en liten känsla. Du kommer garanterat att hitta massor av motiv för foto i Moldavien. Bra att också åka utanför Chisinau. Du kommer ju att bo bra -nära till det mesta. Och fråga om transport på hotellet. Ibland finns det någon som känner någon.. Allt är inte alltid så formellt. Och Moldavien är generellt billigt.
      Jo kommunicera kan man ju alltid på ett eller annat sätt 🙂 -tänkte mest på ”gränspassagen” in i- och ut ur Transnistrien. I Transnistrien finns f.ö. även Bender, där Karl XII bl.a satt och klurade på allmän självdeklaration för länge sedan.
      Nu hittade jag ingen svarsknapp under ditt senaste svar så jag svarade högre upp – hoppas det syns, får annars hinta på Facebook! återkom gärna om fler frågor dyker upp. God resa så småningom!

     • Tror det har blivit så många svar att programmet inte håller ordning mer…. Tack igen för alla svar. Jag tror nu att det blir en dagsutflykt till Transnistrien och Bender (bra du skrev det man Karl XII, annars hade jag kanske missat Bender) och en till Orehul Vechi och stanna till i Cricova. Jag tror den gör sig bäst på bild utifrån videorna du länkade till tidigare.

 7. Mange fine sommerplaner altså!

  Hehe, jeg er sikker på at du finner mye spennende å gjøre i Chisinau. 😉 Dessuten finnes det jo mange kule utflukter å gjøre derfra!

  Har ingen sommerplaner selv, men reiser blant annet til Cornwall, Belgia, Luxembourg og Alsace i Frankrike helgen etter nyttår. Krysser også fingrene for bra vær. 🙂

  • Chisinau er jo ikke hovedplanen, så om det ikke er så bra der så gjør det ingenting. Men både selvstendige republikken og klostret/kirken (dårlig på navn…) du var ved er med på listen. Ser også i Lonely planet at det skal være noen fine landsbyer nære. Skulle kunne rekke en korter utflukt avreisedagen også, men behøver nok sjåfør i så fall.

   Og inponerende januarplaner du har selv. Alt dette i samme reise, antar jeg? Skal bli spennende å se Cornwall vinterstid på bilder.

   • Haha, jeg burde absolutt lese gjennom hva jeg selv skriver… Mente altså helgen etter påske! Så nå har jeg allerede kommet hjem igjen etter reisen. 😉 Cornwall var fantastisk! Til tross for at været ikke spilte helt på lag, men det gjør det jo ikke alltid. Spesielt ikke der, hehe.

    Det kan sikkert være greit med sjåfør i Moldova, men det gikk veldig greit med vanlig lokal buss også. 🙂 Drar du til Orheiul Vechi må du absolutt utforske landsbyen som er tilknyttet klosteret. Billedskjønt sted!

    • Jeg forsto nesten at du skrev feil, för plutselig så jeg du skrev noe om at du var i Cornwall. Men etter jul er det sikkert garantert turistfritt der. Nå håper jeg hardt på at du rekker publisere inlegg derifra för jeg drar.

     Legger landbyen ved Orheiul Vechi på minnet, skal absolutt få med meg den. Det er jo morsommere med lokal buss, så det blir kanskje det i alle fall. Må se om jeg komme ri kontakt med en bra sjåför för jeg drar.

  • Ajabaja, det var Renate som skrev att det inte var så mycket att se och görs där. Men har två halvdagar + två kvällar efter utflykterna, så tipsa gärna. Hade tänkt fråga dig i alla fall…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here