För några dagar sen publicerade vi listan över vilka resor vi gjorde under 2018, inklusive antal nya länder, totalt antal länder etc. Nu har turen kommit till topplistan över vilka resor 2018 som blev våra favoriter.

Läs mer: Alla resor under 2018

Thailand

Topplistan 2018

 • Nya länder besökta: Jamaica, Argentina, Libanon; besökta i januari, februari respektive mars. Sen gick det nerför med nya länder….. Men jag åkte också till de självstyrande territorierna Färöarna och Hong Kong samt den amerikanska delstaten Alaska och Wales i Storbritannien.
 • Årets mest efterlängtade resa: Alaska! Utan tvivel. Från att ha smådrömt om detta äventyr några år tills vi bestämde oss att åka och kom iväg så var längtan olidlig.
 • Årets största överrakning: Hong Kong! Alla vi känner som har varit i Hong Kong pratade om att de älskade staden, men vi fattade inte exakt hur fantastisk den var innan vi var där. Den har allt; en storstad i klass med NYC, skyskrapor, fantastiska restauranger men också kinesiska hål i väggen.
 • Årets godaste mat: Thailand! Jag älskar thailändskt och det var helt rätt att bryta mot principen ”en resa per månad” för att uppleva maten i Bangkok och Khanom.
 • Årets aha-upplevelse: Estancianen, dvs hästfarmen på Argentinas Pampas utanför Buenos Aires. Underbar atmosfär och gullig liten by. Samt att jag satt på en hästrygg för första gången på sisådär 30 år. Jag vill flytta permanent till den argentinska pampasen och börja med hästar… En artikel därifrån kommer snart till en reseblogg när dig.
 • Årets naturupplevelse: Färöarna med min mamma och Maxime i april. Helt underbar karg natur och vi hade såååå tur med vädret.
 • Årets årstid: Den underbara sommaren 2018! Jag kommer för alltid att minnas den skinande solen, den blå himmeln och hur varmt och skönt det var.
 • Årets mest pittoreska: Utan tvivel Bath i England. Googla georgianska England och 99% av bilderna kommer vara från Bath.
 • Årets svenska hotell: Vadstena klosterhotell och SPA. Vilket hotell, vilken stad och vilket slott.
 • Årets utländska hotell: La Belle Vue i Neffies utanför Montpellier i Frankrike. Perfektionism i varje detalj och underbara omgivningar.
 • Årets sämsta: Inget! Alla resor var bra på sitt sätt. Inte en enda matförgiftning eller stukad fot. Kan inte ens minnas att jag har varit riktigt missnöjd med något hotell, men nu har jag kanske selektivt minne.
uk-wales-cardiff
Cardiff

Reseplaner för 2019

Redan i oktober skrev jag om resor jag var som besatt av att göra under 2019:

 • Oman
 • Machu Picchu i Peru
 • Kirgizistan och Kazakstan
 • Namibia

Oman är jag ju i när detta publiceras, men de tre ställen Peru, Centralasien och Namibia finns fortfarande kvar i mitt huvud. Gemensamt för alla de tre är att de är långt bort, kostsamma och semesterdagskrävande.

faroarna-bildbomb
Färöarna

Under sommaren brukar jag föredra att göra kortare resor i Skandinavien och Europa. Inför sommaren så har jag följande lista jag vill genomföra:

 • Cornwall i England (redan bokad för juli, men har varit med på listan ett bra tag)
 • Slovenien (jag behöver se mer av detta landet; utöver dagsutflykten år 2008)
 • Den lilla fincan utanför Malaga (dök upp i mitt liv för några månader sen och nu vägrar den försvinna från min hjärna)
 • Den svenska västkusten; klassikerna Smögen, Falkenberg strandbad och färska skaldjur  (natur, nära, semestra i det egna landet etc.)
 • Fjordar och berg i västra Norge (igen natur, nära, semestra i det egna landet etc.)

Nej, jag kommer inte att hinna med allt. Tyvärr.

usa-alaska-mccarthy
Alaska

Och hur gick det för 2018 års nyårslöften?

Såhär skrev vi förra året:

”Vi tänker för 2018 bryta vår trend med att lista destinationer vi önskar besöka som våra nyårslöften. Fokus ska ligga på att genomföra resor till resmål som är något extra och som vi verkligen suktar efter. Inte impulsivt följa med varje gång en vän ringer och föreslår något.”

Detta var ju början till det som senare blev till inlägget om endast en resa per månad. Och det gick ju bra med bara en resa per månad, enda till det gick dåligt i augusti och september. Men det blev lugnare igen under årets tre sista månader, med bara en resa till Hong Kong i oktober samt Oman över nyår.

 Gott nytt år önskar vi er alla!

Föregående artikelÅrssammanfattning av reseåret 2018
Nästa artikelThe Glacier Express i Schweiz – En av världens vackraste tågresor

4 KOMMENTARER

 1. Hittade till din blogg när jag sökte på Sirmione. Hur tänker du angående miljö och allt flygande du gör? Jag frågar inte för att vara sarkastisk utan är genuint intresserad eftersom jag själv brottas med detta dilemma. Älskar att resa men känner att det inte längre är hållbart att köra på som alltid. Ska testa första tågsemestern till norra Italien i sommar!

  • Vi har med Ladies Abroad valt att inte skriva inlägg om miljöfrågor, dels då detta inte är bloggens syfte dels då andre gör detta mycket bättre än oss. Men här kommer i alla fal ett svar på din fråga.

   Globalt står transport för 14% av världens totala utsläpp (https://www.epa.gov/ghgemissions/global-greenhouse-gas-emissions-data), varav flyget är 3% globalt och 4-5 % i Sverige (http://www.lfv.se/fragor-och-svar-miljo/fraga-1). Detta är viktigt att komma ihåg när det just nu enbart fokuseras på att flyga mindre.

   Jag antar att för de flesta är det lättast att välja bort det som betyder minst för dem när man ska leva mer hållbart. För den som inte brukar resa är det numera lätt att skryta om att de inte flyger och många passar också på att skamma andra. För mig som inte har körkort och i 20 år har sopsorterat varje liten plastbit som en maniac är det lättast att välja bort bilåkandet och skryta om att jag alltid åker kollektivt eller promenerar. Eftersom jag bor i en storstad och inte är beroende av två bilar i familjen för att röra mig utanför huset så kan jag tycka att de som väljer att äga bilar är de största miljöbovarna i världen. Det samma med de som inte har sex olika sopsorteringskärl under sin köksbänk och har haft det i två decennier. Men självklart förstår jag att debatten är mer nyanserad än så och detta är inget jag slänger ut mig hela tiden; varken muntligt eller skriftligt, till vänner eller främmande personer, anonymt eller med namn.

   Över till mig och att flyga/transport, som är det du frågar om. Det jag aldrig skriver om på bloggen är att eftersom jag delar min tid mellan Stockholm och Oslo så gör jag varje år mellan 30 och 40 tur/retur-resor med tåg den sträckan. Mitt vardagsliv, inklusive pendlandet, är inte heller syftet med Ladies Abroad och inget jag exponerar här. Åker jag till Göteborg är det också självklart att åka tåg, det samma när jag testar hotell i Sverige, för övrigt samlade under taggen Svenska hotell på bloggen. https://www.ladiesabroad.se/tag/staycation.

   Transport är också så mycket mer än persontransport. Grejer jag kan påverka är mer digitala möten på jobbet i stället för att fysiskt åka, inte köpa snittblommor som alltid flygs till Sverige, inte köpa exotiska frukter som också alltid transporteras med flyg. När jag beställer kläder och hudvård (oftast det jag beställer) beställer jag i första hand från leverantörer som jag vet har lager i Sverige och i andra hand väljer jag alltid bort snabbleverans, som också alltid betyder flygtransport. Jag har inspirerats av denna artikel https://resamedvetet.se/minska-flygens-utslapp-utan-att-sjalv-flyga-mindre/ på bloggen Resa medvetet. På resmålet väljer jag alltid bort all inclusive samt större kedjor och äter i stället på mindre lokala restauranger. Detta har jag alltid gjort, för att det är vad jag tycker om, men nu när allas val av allting ska gås i sömmarna av alla så kan jag ju passa på att skryta om det också.

   Eftersom du ställer frågan så antar jag att du generellt söker information om medvetet resande. Jag rekommenderar dig å så fall att läsa mer hos Resa medvetet, under taggen Miljö och hållbarhet. https://resamedvetet.se/att-resa-medvetet/

   Sen får man också hoppas på större fokus och lösningar på de ca 70% av världens totala utsläpp som energi, lantbruk och industri står för. https://www.epa.gov/sites/production/files/2016-05/global_emissions_sector_2015.png. Alla är olika och fokuserar på att leva hållbart på olika sätt. För den som bör i inre Norrland är två bilar en självklarhet och semesterflygande kanske inte. För mig är källsortering någon man bara gör men min granne kanske inte har plats för sex olika kärl i sin kokvrå.

   Hoppas jag kunde hjälpa med mitt långa svar. Och norra Italien kommer att bli fantastiskt, jag lovar. Jag vet inte om du har hittat också inlägget om norra Gardasjön, men om ni kan stanna till där så rekommenderar jag det verkligen. Jag vet det är mycket krångligare att ta sig till norra delen än södra med tåg/buss men det är verkligen väldigt fint där uppe. Jag kollade ifs från Milano, det kanske är enklare om man kommer norrifrån.

 2. Alaska och Färöarna låter ju fantastiskt med tanke på naturen <3 Och låter som ett klokt nyårslöfte! Känns ju dessutom mer hållbart att åka dit man verkligen vill, istället för att "slentrianresa" 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here